Rakojević: Fudbal je postao gladijatorski sport


Nikola-Peco Rakojević, doktorr fizičke kulture, te dugogodišnji fudbalski trener, istakao je da ne postoji garancija da se igraču ne može dogoditi srčani udar, pa čak i kada je stopostotno fizički spreman.
– Što se tiče ljekarskih pregleda u crnogorskom fudbalu, mislim da domaći klubovi pristupaju testiranjima igrača u skladu sa svojim mogućnostima. Svjedoci smo, međutim, da naši fudbaleri kada odu u inostranstvo često kažu da su prošli „torturu” tokom tamošnjih ljekarskih pregleda. No, ni to nije garancija da je igrač bezbjedan, jer se, jednostavno, sa sigurnošću ne može garantovati da fudbaler neće doživjeti srčani udar, ili neki drugi zdravstveni problem, čak i kada je stopostotno fizički spreman – kaže Rakojević.
Peco Rakojević, bivši trener Budućnosti, Sutjeske, Zete… kao i selektor mlade reprezentacije Jugoslavije, tvrdi da je u klubovima u kojima je radio insistirao na što temeljnijim ljekarskim pregledima.
– Uvijek sam zalagao sa što temeljnije ljekarske preglede, kako bi imao što bolji uvid u mogućnosti igrača. S druge strane, detaljniji testovi omogućavaju i klubovima da se „obezbijede” od eventualnih posljedica po zdravlje igrača. Ipak, s obzirom da je crnogorski fudbal na mnogo manje zahtjevnom nivou od fudbala na Zapadu, stoga je i manje vjerovatnoća neželjenih situacija. Jer, fudbaleri u jakim ligama pretrče i po 12.000 metara po utakmici, za razliku od igrača u domaćim klubovima, koji se „zaustave” na 3.000-4.000 metara po meču. Dakle, smatram da veliki napori uzrokuju zdravstvene probleme opasne po život. Fudbal je postao gladijatorski sport, tako da vam, ponavljam, niko ne može garantovati „bezbjedan život na terenu” – kazao je Rakojević.
Iskusni stručnjak poručio je i da se velika pažnja mora posvetiti mlađim kategorijama, tačnije ljekarskim pregledima kod igrača koji su u razvoju, kako bi se otklonile eventualne posljedice u daljoj karijeri.
– Veoma važnu ulogu i izbjegavanju zdravstvenih problema ima i sam razvoj mladih igrača. Neophodne su što češće ljekarske kontrole, kako bi treneri imali pravu sliku o mogućnostima igrača sa kojima rade. Jer, nije dovoljno samo pustiti talentovanog dječaka da igra, već ga morate pravilno usmjeriti, tačno znati koliko se u kojem uzrastu može opteretiti, a to opet zavisi od igrača do igrača. Kada se tu pogriješi, kasnije je nemoguće ispraviti stvari. Zbog toga su kontrole toliko i bitne, a treba da postoji i koordinacija između trenera i ljekara. I na kraju, ne trebamo zanemariti na činjenicu da srčane probleme mogu da prouzrokuju i korišćenja nedozvoljenih sredstava u mladosti – zaključio je Nikola-Peco Rakojević.
Zdravlje fudbalera na prvom mjestu

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s